Op pad
5 februari 2025 - Lovina, Indonesië
Vandaag (woensdag) zijn we weer op pad geweest. Om 09:00 uur werden we opgehaald door mr Made Wilasa, hij is een collega driver van Donald en Tirta, voor het noorden van Bali. Donald had een dagtrip voor ons gepland, maar wij hebben gisteren aangegeven dat we liever 2 van de 4 dingen wilden doen en ergens lunchen. Maandag was een iets te pittige dag voor ons allemaal, dus liever nu iets korter en meer genieten,, je kunt toch niet alles zien 😊. Eerst reden we naar de Banjar hot springs, ongeveer een 25 minuten rijden. We kwamen daar aan er stond nog maar 1 auto, wat heerlijk…… Zelfs de dames van de winkeltjes waren nog niet klaar met hun stelletjes om souveniertjes te verkopen.
Het water van de natuurlijke warmwaterbronnen komt in het eerste bassin terecht via een buizensysteem dat in het bad uitmondt via de mond van 8 prachtige leeuwen, die zijn uitgehouwen uit natuursteen. Via een overloop, komt het water terecht in een tweede en dan in een derde, groter bad dat op een groot zwembad lijkt. In het laatste bad komt het water naar beneden van een hoogte van 3 meter wat kan zorgen voor een heerlijke warmwatermassage.
We hadden het bad nagenoeg voor ons allen, Lammechien, Bennie en ik zijn het water ingegaan en Rob heeft foto’s gemaakt. Het viel ons mee hoe erg het naar zwavel rook, misschien later op de dag als het zonnetje er flink op schijnt? We hebben heerlijk genoten in alle drie de baden van het warme water en de krachtige waterstralen op onze huid (die nu natuurlijk helemaal happy is van het holy water 😇). Nadat we onze kleding weer aanhadden, hebben we nog wat gedronken in het restaurant, heerlijke fruit smoothies). Toen we terug liepen hadden de dames inmiddels hun verkoop waar uitgestapt en werd ons meermaals gevraagd of we wat wilden kopen.
Terug in de auto en weer op pad, op naar één van de watervallen, wij gaan die in Munduk. Ongeveer een drie kwartier rijden door een mooi authentiek stuk Bali, veel schoner ook valt ons op. Mooie slinger slinger weggetjes, afwisselend met rijstvelden, berghellingen en dorpjes. We genieten van de rit. Op een gegeven moment zien we een bordje staan waar we kunnen parkeren om verder naar de waterval te lopen (zo’n 20 minuten). Wow wat een drukte op de parkeerplaats……….. wel 1 andere auto 😂, weer vinden wij dit helemaal niet erg. De auto geparkeerd en daarna over een betonnen paadje de jungle in, een mooi pad en Made verteld van alles over wat we allemaal zien onderweg. Op een gegeven moment horen we het water al kletteren en dat geluid wordt steeds luider en weer niet veel later staan we bij een mooie waterval. Wat een kracht komt er vanaf, we staan in een soort kleine bergkom en lopen naar de andere kant en daar worden we gelijk kleddernat, zo hard slaat het water op de grond/naar voren. Natuurlijk een (nat) foto momentje en daarna weer terug naar de wat drogere kant. De natuur was zowel onderweg als hier beneden bij de waterval prachtig en indrukwekkend. Een grote spin die we onderweg zagen (en wat nog een babyspin was zei Made 🫣, kreeg ik niet scherp op de foto (het heeft zo moeten zijn denk ik). Langzaamaan liepen we weer terug naar de auto, onderweg een klein regenbuitje gehad, maar dat was helemaal prima. Zien we ineens dat in het watertje naast het pad, koi vissen worden gekweekt, je verwacht het niet daar in de jungle…….
Bij de auto aan Made gevraagd of hij onderweg terug naar huis ergens wilde stoppen voor een lunch. Niet heel veel later wilde hij bij een warung (restaurantje) stoppen, maar die was gesloten. Ietsje verder stopte Made en zei dat hij eerst even zou kijken of het goed was en niet veel later kwam hij naar buiten met zijn duim omhoog, warung Adit. We liepen naar binnen…….. en gelijk weer een soort van naar buiten met een prachtig uitzicht over het dal. De diepte is moeilijk vast te leggen op de foto’s, maar geloof me we zaten hoog. Meer dan heerlijk gegeten en gedronken, veel en veel lekkerder en leuker dan de enorme eettent op de heenweg naar Lovina. Toen we het eten ophadden even een Aletta momentje……. ik moest naar de wc en dat kon in het huis onder de warung. Ik liep achter de jongedame aan en so far so good. Bij de deur slippertjes uit (gewoonte hier) en naar binnen, waar ze me de wc aanwees. Ik loop naar binnen, zet nog een stap en zwwwwwwwwiep, spekgladde natte tegels en ik lag al op m’n billen. De deur was nog open en de jongedame kwam aangerend “aduh aduh” en wilde haar armen onder mijn armen door doen om me op te tillen, maar dat leek me niet zo’n goed idee. Lang verhaal kort, op m’n knieën gaan zitten en toen overeind, gedaan wat ik daar kwam doen en met een zere bil weer verder.
Daarna verder naar huis en tegen 14:30 uur waren we weer thuis. Rob foto’s aan het bewerken, Bennie met muziek en een boek op de veranda en Lammechien en ik in het zwembad. Tegen 17:00 uur heb ik gevraagd of ze een masseuse wilden bellen en die stond hier 10 minuten later om een heerlijke massage te geven (moet zeggen dat ze pittige handen had, oef 😮💨😊). Net onder het eten begon het al heel flink te regenen en sinds een klein uur dondert het gigantisch, denk dat ze daarboven een beetje ruzie hebben, de ramen trillen erover.
Dat was het voor vandaag, tropische groet van ons 4

We zijn gelukkig heerlijk aan het genieten……. Maar doe ik te voorzichtig gebeurt er iets, stap ik vol vertrouwen door gebeurt er ook wat 😮💨. Maar tis weer goed afgelopen
Als echte nl-er vraag ik: Wat kost een gemiddelde lunch daar?